lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Študenti zubného lekárstva začínajú s najväčšou preventívnou akciou Bratislava 1. septembra (TASR) - Od štvrtka (2. 9.) sa začína deviaty ročník najväčšej preventívnej ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 01.09.2021 Zobrazené: 402197x categoryZaujímavosti

Bratislava 1. septembra (TASR) - Od štvrtka (2. 9.) sa začína deviaty ročník najväčšej preventívnej akcie v oblasti ústneho zdravia na Slovensku. Tá je známa pod menom Spolu za zdravý a krásny úsmev. Organizuje ju Slovenský spolok študentov zubného lekárstva (SSŠZL). Akcia sa začne v Bratislave, následne budúci zubári vycestujú do ďalších 18 slovenských miest. TASR o tom informovala Simona Mareková, prezidentka SSŠZL.Hlavnou myšlienkou projektu je zvýšiť povedomie verejnosti o význame dodržiavania ústnej hygieny a prevencie vzniku zubného kazu či zápalu ďasien v dôsledku nedostatočnej starostlivosti. "Neliečený zubný kaz okrem nepríjemnej bolesti spôsobuje v pokročilejších štádiách infekciu okolitých tkanív, odkiaľ sa šíri do celého tela a pacienti s ťažkým zápalom ďasien majú napríklad väčšie riziko vzniku srdcového infarktu či mozgovej príhody," vysvetlila Mareková.Úlohou putovnej preventívnej akcie po celom Slovensku je naučiť ľudí za pomoci inštruktáže s klasickou zubnou kefkou, medzizubnou kefkou, elektrickou sonickou kefkou či takzvanou single kefkou správnu techniku čistenia zubov. "Po minulé ročníky projektu sa našim kolegom zakaždým podarilo zaškoliť cez sedemtisíc občanov, čo je vynikajúce číslo a veríme, že tento rok budeme v týchto číslach pokračovať. Každý vyškolený človek si okrem inštruktáže, za ktorú sa v ambulanciách zvykne platiť desiatky eur, naviac vďaka našim partnerom odnesie zubnú kefku a zubnú pastu úplne zadarmo," priblížil hlavný organizátor projektu Samuel Tkáč. Inštruktáž správnej techniky čistenia zubov sa realizuje najmä na modeli umelého chrupu a v exteriéri. Akcia sa končí 12. septembra v Košiciach, ktorý je vyhlásený za Európsky deň ústneho zdravia.Celú akciu budú mať na starosti podľa Marekovej dva tímy organizátorov, ktoré dodávkovými vozidlami precestujú celé Slovensko. "Súčasťou projektu sú dokopy takmer 80 študenti, ktorí sa budú v jednotlivých mestách podieľať na praktických školeniach pre účastníkov," dodala Mareková.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...