lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Unikátna liečba detskej mozgovej obrny Dvojročnému slovenskému chlapčekovi s detskou mozgovou obrnou bola transfúziou podaná jeho vlastná pupočníková krv...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti


Dvojročnému slovenskému chlapčekovi s detskou mozgovou obrnou bola transfúziou podaná jeho vlastná pupočníková krv.

Ide o unikátny zákrok, ktorý sa uskutočnil v lete 2011. Po prvý krát bola na Slovensku vydaná vlastná pupočníková krv na experimentálnu liečbu v oblasti tzv. regeneratívnej medicíny. Informáciu zverejnilo občianske združenie Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek, Eurocord-Slovakia.
Detská mozgová obrna patrí k diagnózam, pri ktorých súčasná medicína nedokáže liečiť prvotnú príčinu ich vzniku, len zmierniť následky. Odborníci vkladajú veľkú nádej do bunkovej terapie postavenej na obnove poškodených tkanív. Túto schopnosť majú kmeňové bunky, nazývané „bunky-opravárky“, ktorých zdrojom je aj
pupočníková krv. Štúdie prebiehajúce v USA a Európe sledujú účinok vlastnej pupočníkovej krvi u detí s poškodením mozgu. Najznámejšia štúdia prebieha na Duke University Medical Center v USA. Na tejto prestížnej klinike bola podaná pupočníková krv aj slovenskému pacientovi.
„Obdobná štúdia sa pripravuje pre pacientov trpiacich detskou mozgovou obrnou aj na Slovensku,“ dopĺňa RNDr. Miroslav Kubeš, CSc., z Eurocord-Slovakia. Slovenská verejná banka pupočníkovej krvi patrí, čo sa týka kvality, k najlepším na svete.
V roku 2011 bolo doposiaľ vydaných 9 jednotiek na liečbu pacientov v zahraničí. Výnimočným úspechom slovenskej verejnej banky bolo vydanie dvoch jednotiek pre jedného pacienta. Štandardne sa z banky vydáva jedna jednotka pre jedného pacienta.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...