lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Validácia sterilizačných zariadení – opatrenie proti šíreniu vírusu V súčasnosti je každý deň skutočným zápasom o efektívnu ochranu obyvateľov pred šírením koronavírusu COVID-19. ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Pondelok, 23.03.2020 Zobrazené: 507130x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

V súčasnosti je každý deň skutočným zápasom o efektívnu ochranu obyvateľov pred šírením koronavírusu COVID-19. Mimoriadne dôležité pre prežitie sú opatrenia eliminujúce šírenie vírusu prijaté hlavne v zdravotníckych zariadeniach, zariadeniach pre seniorov a vlastne všade tam, kde je sterilizácia zdravotníckych nástrojov a pomôcok používaných pri zásahoch do tela pacientov. Nevyhnutná je preto aktuálna validácia sterilizačných zariadení.



Čo pod slovným spojením „validácia sterilizačných zariadení“ rozumieme?


Práve prostredníctvom validácie sa kontroluje celý proces sterilizácie. Ide o predstrilizačnú fázu kde musí byť dosiahnutý požadovaný podtlak a pri samotnej fáze sterilizácie požadovaná teplota, tlak a čas trvania procesu sterilizácie. Súčasťou validácie je písomná správa v ktorej je uvedené, či je kontrola účinnosti sterilizácie vykonávaná pravidelne, vyhodnotené sú chemické testy, spôsob balenia nástrojov a či na sterilizáciu pre dané nástroje je volený vhodný program.



Prečo je validácia dôležitá, resp. nevyhnutná ?


Prostredníctvom vystaveného protokolu kontrolným orgánom deklarujete spoľahlivosť vášho zariadenia a jeho požadovanú účinnosť.


Kto je povinný vykonávať validáciu sterilizačného zariadenia ?


Prevádzkovateľ sterilizačného zariadenie má povinnosť vykonávať validácie sterilizátora na základe vyhlášky 553/2007 Z.z. ktorá sa ďalej odvoláva na normu STN 17765-1.



Ako často je potrebné vykonávať validáciu ?


Validácia sa vykonáva 1x ročne pokiaľ si to inak interne nenastavíte, no aj neodôvodnite.


Kto vykonáva predpísanú validáciu ?


Spoločnosť SLOVbiz s.r.o., je akreditované laboratórium na skúšku sterilizačných zariadení a to na parné aj horúco vzduchové zariadenia. Protokol vystavený našou spoločnosťou je uznávaný nielen Slovenskou republikou, ale aj v zahraničí, slúži na právne úkony a je nespochybniteľný.



V prípade vašich otázok či potreby konzultácie neváhajte kontaktovať našu spoločnosť SLOVbiz s.r.o.

http://www.slovbiz.sk/



( www.slovbiz.sk )


Štítky :