lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Vyhlásenie delegátov 24. snemu SLeK BRATISLAVA - Slovenská lekárnická komora ako jediná zákonom zriadená stavovská organizácia lekárnikov na Slovensku so ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

BRATISLAVA 26.11.2011 - Slovenská lekárnická komora ako jediná zákonom zriadená stavovská organizácia lekárnikov na Slovensku so znepokojením sleduje vyhrocujúcu sa situáciu v slovenskom zdravotníctve. Rezort zdravotníctva vo vláde Ivety Radičovej dlhodobo neriešil požiadavky nielen lekárov, ale ani lekárnikov a ďalších pracovníkov v zdravotníctve, nekomunikoval s odborníkmi, neprichádzal so systémovými riešeniami existujúcich problémov, čím výrazne prispel k prehĺbeniu krízy v rezorte.



Slovenská lekárnická komora preto podporuje názor lekárov, že minister Uhliarik vo svojej pozícii vážne zlyhal a mal by byť odvolaný.



Z hľadiska lekárnikov Ivan Uhliarik zlyhal najmä kvôli zlému zákonu o liekoch, ktorý presadil a ktorý nadobúda účinnosť od 1.12.2011. Pri príprave a schvaľovaní tohto kľúčového zákona z legislatívneho procesu cielene vynechal nielen zástupcov Slovenskej lekárnickej komory, ale aj hlavného odborníka MZ SR pre lekárenstvo, krajských odborníkov a akademickú obec.



Keďže ministerstvo zdravotníctva ignorovalo relevantnú odbornú diskusiu a nemalo záujem počúvať hlas takmer 4000 lekárnikov združených v komore, v zákone sa objavili mnohé nereálne, ničím nepodložené úsporné očakávania, nevykonateľné ustanovenia a zásadné nedostatky, ktoré popierajú prevládajúce trendy v európskej farmácii.

Neštandardnosť zákona a jeho neeurópskosť potvrdil aj generálny tajomník Zväzu lekárnikov Európskej únie (PGEU) John Chave, podľa ktorého sa parlamenty členských krajín EÚ nemiešajú do záležitostí lekárenstva, ale vo väčšine krajín sa snažia v záujme obyvateľstva skôr podporovať jeho nezávislosť, profesionalitu, a nie komercializáciu. Pokiaľ bude lekárenstvo stáť iba na obchodných a marketingových hodnotách, podkope celý systém poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Výsledkom zlého zákona môže byť nielen ohrozenie bezpečnosti pacienta, zvyšovanie neodôvodnenej spotreby liekov, presadzovanie obchodných a marketingových praktík na úkor odbornosti, ale napríklad aj chaotické predpisovanie liekov, prípadne spory o platnosť lekárskeho predpisu. Tento zákon je preto nielen zlý, ale aj zmätočný, a to nielen pre lekárnikov, ale predovšetkým pre pacientov.



Delegáti 24. snemu Slovenskej lekárnickej komory preto z hore uvedených dôvodov žiadajú nielen čo najrýchlejšie vyvodenie politickej zodpovednosti, ale najmä čo najskoršiu novelizáciu predmetného zákona o liekoch a odstránenie jeho najzásadnejších chýb.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...