lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Vyjadrenie: MZ SR: Sestry volajú po jednotnej uniforme. O ich finálnej podobe... Vyjadrenie: MZ SR: Sestry volajú po jednotnej uniforme. O ich finálnej podobe rozhodnú skúsenosti z ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Štvrtok, 09.03.2023 Zobrazené: 827585x categoryZaujímavosti

Vyjadrenie: MZ SR: Sestry volajú po jednotnej uniforme. O ich finálnej podobe rozhodnú skúsenosti z praxe

Bratislava 9. marca (TASR) - Už 25 rokov sestry prestávajú byť rozpoznávateľné v tímoch zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov v rozsiahlej sieti zdravotníckych a sociálnych služieb. Pacienti pritom majú právo na prvý pohľad vedieť, či ich ošetruje kvalifikovaná sestra. Aj preto sa ministerstvo rozhodlo podporiť pilotný projekt jednotných uniforiem pre sestry.
Potreba vytvorenia jednotnej uniformy vychádzala z prieskumu realizovanom v spolupráci SK SaPA na vzorke vyše 2400 sestier, učiteľov, študentov a záujemcov o štúdium ošetrovateľstva ešte v roku 2019. Z prieskumu, ale aj z reakcií sestier v teréne je zrejmé, že myšlienka zavedenia jednotných uniforiem má podporu a zároveň môže prispieť k zvýšeniu prestíže tohto povolania.
Aj preto ministerstvo prijalo ponuku byť ambasádorom pilotného projektu jednotných uniforiem slovenských sestier. Módna návrhárka pripravila modely, ktoré boli vytvorené na základe daných kritérií a majú prvky klasickej modrobielej uniformy, čo môže zvýšiť šance na úspešné etablovanie v praxi.
Podľa Zuzany Hákovej, autorky modelov, tvorba prototypov prebiehala deväť mesiacov v rámci tvorivej skupiny, ktorej súčasťou boli skúsené sestry z praxe z viacerých pracovísk, a pôvodné návrhy boli upravené podľa ich požiadaviek. Tak ako každá uniforma, aj pri tejto bolo potrebné vytvoriť pokrývku hlavy aj keď vieme, že v praxi sa využije maximálne čelenka a nebude povinná.
Predstavené prototypy nadväzovali na celú predošlú prezentáciu uniforiem a nie sú ich definitívnou podobou. Práve teraz sa iba začala pilotná etapa ich skúšania v praxi na vybraných pracoviskách, zber podnetov a pripomienok.
Následne bude môcť rezort zdravotníctva vyhodnotiť pripomienky a podnety priamo od sestier - z nemocníc či od Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, ktoré následne pretaví do právnych predpisov podobne, ako je to upravené pri zdravotníckych záchranároch či príslušníkoch ozbrojených zložiek.
Rezort si od zavedenia jednotných uniforiem sľubuje, že aj tento krok prispeje k pozdvihnutiu prestíže krásneho a náročného povolania, aké vykonávajú naše sestry.


TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR.


UPOZORNENIE: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.


Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.