lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Vyskúšajte blahodárne účinky ženšenu Ženšen môže byť aj vašim povoleným dopingom.

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Pondelok, 02.07.2018 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Mnohými tisícročiami preverená, až mýtická bylina Panax ginseng C.A.Meyer, ženšen pravý, prospieva mysli i telu. Názov tejto úžasnej byliny je odvodený od tvaru koreňa a od všestranného účinku na ľudský organizmus - od slov "človek" a "život" (v čínštine ren - človek vyslovuje sa žien a shen - veľa významov, tu život, vyslovuje sa šen).

V minulosti bol v Ázii dostupný hlavne pre aristokraciu, v určitom období len pre cisársku rodinu v Číne a trest za nelegálne zber bol ten najvyšší - statie na mieste. Dnes môžete zakúpiť veľmi kvalitný pravý ženšen aj v Európe a je dostupný každému.

Hlavnou zdraviu prospešnou časťou ženšenu, tejto drobnej byliny horských lesov, je koreň, obsahujúci silné látky (adaptogény - ginsenoidy, ďalej saponíny atď.) Pôsobiace proti stresu, na imunitu, posilňujúce ako telo, tak myseľ.

Účinky ženšenu

Rôzne časti byliny obsahujú rôzne účinné látky. Hlavný koreň posilňuje najmä imunitu a zlepšuje odolnosť voči stresu, drobné korienky pôsobia na celkovú revitalizáciu. Obe časti spoločne potom spomaľujú proces starnutia, zlepšujú myslenie a pamäť, zvyšujú energiu organizmu, spomaľujú proces starnutia. Nadzemná časť ženšenu, najmä kvety a stonka, regulujú krvný tlak a hladinu cukru.

Krátkodobo ženšen pôsobí ako okamžitá vzpruha pri veľkom fyzickom výkone (olympijská reprezentácia Ruska užíva ženšen ako povolený doping), aj pri psychickom vypätí - napr. pred ťažkou skúškou čínski vysokoškoláci (ženšen nie je vhodný pre osoby pod 18 rokov veku) "dopujú" svoju myseľ silnou dávkou ženšenu. Taktiež pre vodičov na dlhých cestách za volantom je ženšen skvelou vzpruhou. Účinok ženšenu je však iný ako napr. pri káve, u ktorej po krátkej vzpruhe nasleduje útlm. U ženšenu sa žiadny útlm nedostaví.

Dlhodobo potom ženšen zlepšuje kvalitu života tým, že odstraňuje negatívne dopady stresu, navodzuje pocit sily a zdravia, pôsobí ako antioxidant, zlepšuje pamäť, posilňuje imunitný systém. V neposlednom rade zlepšuje libido a potenciu. Tiež pôsobí proti únave a to veľmi výrazne a na dlhšiu dobu.

U mužov výrazne zvyšuje fyzickú silu, u žien sú výrazne viditeľné omladzovacie účinky.

Spôsob užívania

Ženšen je možné užívať v podobe tinktúry, kapsúl alebo náleve.

Celý koreň ženšenu sa odporúča lúhovať v kvalitnom vysoko % -nom alkohole, denne pretrepať a po 3-6 mesiacoch popíjať asi 2cl. Ak sa koreň dostane nad hladinu, doliať alkohol. Tento nálev s dolievaním Vám vydrží aj rok.

Umelo pestovaný ženšen treba lúhovať cca 3 mesiace, divoký, veľmi vzácny, je lepšie lúhovať dlhšie - až 6 mesiacov.

Sušený koreň sa často krája na jemné plátky, čím je koreň starší, tým sú zvyčajne plátky väčšie, čím je koreň kvalitnejšie spracovaný, tým sú plátky tenšie. Pravý kvalitný ženšen spoznáte podľa výraznej, až štipľavej vône, divoký koreň vonia tak výrazne, že to môže byť až trochu nepríjemné. Plátky sa zalejú horúcou vodou alebo povarí a po vychladnutí sa nálev vypije a plátky zjedia.

Obdobne sa zaobchádza aj s hrubo mletým koreňom, prášok však nie je nutné variť, stačí zaliať horúcou vodou a vypiť. Mletý ženšen sa konzumuje v tobolkách, pri priamej konzumácii prášku by mohlo hroziť jeho vdýchnutie.

Populárna a tiež ľahko použiteľné sú ženšenový tinktúry, kedy si odmeriate priloženým kvapkadlom presnú dávku. Výhodou tinktúry je, že pôsobí veľmi rýchlo.

Nie je ženšen ako ženšen

Na trhu je k dostaniu veľa "druhov" ženšenu, len jeden je však ten pravý. Ak kupujete ženšen, overte si, či ide o Panax ginseng C.A.Meyer. Pokiaľ tento latinský názov chýba alebo cena za gram (1000 miligramov) je pod 1 euro, s veľkou pravdepodobnosťou sa ponúka úplne niečo iné, než pravý ženšen.

V lepšom prípade sa Vám snaží predať americký ženšen, čo je síce ženšen, nie však pravý, nie z Ázie, ale vypestovaný napr. V USA a má slabšie účinky ako pravý. V horšom prípade môžete kúpiť úplne niečo iné - napr. Sibírsky ženšen, čo je bylina nepríbuzné s ženšenom, len vzdialene podobná účinkom. Rovnako to je s nepravým ženšenom (Codonopsis), s indickým ženšenom atď.

U ženšenu je to rovnaké ako pri víne - čím staršie, tým lepšie.

Ako koreň rastie, stále hromadí v sebe účinne látky. Mýtus, že najsilnejší je 6-ročný koreň, bol rozšírený pestovateľmi ženšenu a to z ekonomických dôvodov - pestovanie stojí každoročne nemalé prostriedky. V Číne a v Kórei možno kúpiť ženšen aj za milión eur, jeden taký, trochu lacnejšie, sme v Číne vyfotili.

Pri výbere ženšenu sa radšej riaďte heslom: Nie som taký bohatý, aby som mohol kupovať lacné veci. Vhodná denná dávka ženšenu je 300 až 1000 miligramov denne, u extraktov (koncentrát výluhov ženšenu) až 2000 miligramov denne. Pokiaľ Vám teda niekto ponúka krabičku s tobolkama za 12 euro, kde celkový obsah ženšenu v balení je napr. 600 miligramov, venujte svoje peniaze radšej na charitu.

U ženšenu, ako u mnohých iných vecí, nemôže byť vysoká kvalita za nízke ceny. Naozaj kvalitné ženšen pravý začína na cene asi 1,2 eura za 1000 mg pre 3- a 4-ročného pestovaného ženšenu. Ak kupujete silný 6-ročný ženšen, počítajte s cenou okolo 2 euro za gram, veľmi silný 9-ročný koreň potom stojí aj cez 4 eurá.

Kvalitný ženšeň, tinktúry, čaje či darčekové sady ženšenových produktov môžte zakúpiť napr. na www.4betterlife.cz

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...