lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


WHO: Čoraz viac ľudí v Európe žije s HIV bez toho, aby bolo diagnostikovaných Kodaň 30. novembra (TASR) - Čoraz viac ľudí v Európe žije s HIV bez toho, ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 30.11.2022 Zobrazené: 2169181x categoryZaujímavosti

Kodaň 30. novembra (TASR) - Čoraz viac ľudí v Európe žije s HIV bez toho, aby bolo diagnostikovaných, uviedli v stredu v novej správe Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a zdravotnícka agentúra Európskej únie (ECDC). S vírusom, ktorý spôsobuje chorobu AIDS, sa pritom stále spája hanba. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.HIV, vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti, poškodzuje imunitný systém človeka. Prenáša sa telesnými tekutinami, predovšetkým krvou, a vyvoláva smrteľnú chorobu AIDS.Podľa nových údajov "sa prinajmenšom od roku 2018 až do roku 2021 nakazilo vírusom HIV v európskom regióne viac ľudí, než ich bolo diagnostikovaných", uviedol regionálny úrad WHO v tlačovej správe pred 1. decembrom. Tento je deň je vyhlásený za Svetový deň boja proti AIDS.Európsky región WHO zahŕňa viac než 50 krajín vrátane Ruska, Ukrajiny a Turecka."Údajmi o HIV, liečbe a starostlivosti, by sme mali byť hlboko znepokojení," uviedol regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. "Pretrvávajúca, rozšírená hanba okolo HIV odrádza ľudí, aby sa dali otestovať, a nebezpečne nás odkláňa od cesty smerujúcej k splneniu nášho cieľa skoncovať s AIDS do roku 2030," dodal Kluge. WHO tiež vyzvala, aby boli služby pre ľudí nakazených HIV dostupnejšie. "Musíme spoločne pracovať na tom, aby sme zaistili, že sa nikto v tejto situácii nebude báť dať otestovať, nebude cítiť hanbu, zúfalstvo ani izolovanosť. Každý by mal kdekoľvek dostať patričné služby a úctivú starostlivosť, ktorú potrebuje," apeloval Kluge.Riaditeľka Európskeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) Andrea Ammonová zdôraznila, aké dôležité je testovanie na HIV. Podľa jej slov u ľudí, ktorým nákazu diagnostikujú neskoro, "je vyššie riziko ťažkého priebehu choroby a dokonca smrti".Takisto upozornila na ohrozenie zdravia verejnosti. Uviedla, že "neliečení jednotlivci môžu nevedome šíriť HIV na svojich sexuálnych partnerov".V roku 2021 bolo denne diagnostikovaných okolo 300 nových diagnóz HIV v 46 z 53 krajín Európy, ako uviedla WHO.To predstavuje celkovo 106.508 nových diagnóz hlásených v európskom regióne za celý uvedený rok a 16.624 v Európskej únii, dodala WHO.

Štítky :