lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: AIFP apeluje na obnovenie diskusie o očkovaní Bratislava 20. augusta (TASR) - Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) apeluje na pokračovanie diskusie o ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 20.08.2019 categoryZaujímavosti

Bratislava 20. augusta (TASR) - Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) apeluje na pokračovanie diskusie o očkovaní so zainteresovanými stranami. "Ak sa budú meniť očkovacie kalendáre, aby bola diskusia vedená aj s výrobcami, rovnako so zdravotnými poisťovňami a všetkými zainteresovanými," uviedla výkonná riaditeľka AIFP Katarína Slezáková na utorkovej tlačovej besede.Jednou z navrhovaných zmien ministerstva je napríklad presunúť očkovanie druhou dávkou MMR vakcíny z 11. do šiesteho roku života. Ako upozornila Slezáková, v preklenovacom období budú očkované obe vekové skupiny. "My ako výrobcovia potrebujeme vedieť, koľko bude potrebných vakcín," zdôraznila. Výroba jednej očkovacej látky môže podľa nej trvať jeden až tri roky. Rovnako pripomenula, že očakávať zvýšené náklady budú musieť aj zdravotné poisťovne. Asociácia by spoločne so všetkými relevantnými stranami chcela vytvoriť rámec pre dlhodobú národnú stratégiu očkovania. "Súčasťou tejto diskusie by bolo aj jasné vyčíslenie prínosu očkovania a zadefinovaná kontrola úlohy zo strany štátu," načrtla Slezáková.Výrobcovia by podľa Slezákovej tiež uvítali, keby ministerstvo zdravotníctva vypracovávalo predpokladanú ročnú spotrebu vakcín. Ocenili by tiež proaktívne zverejňovanie informácií zo strany Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Informácie by im umožnili zabezpečiť dostatočný počet vakcín. AIFP upozorňuje tiež na starnutie populácie. Po diskusii by zvážili rozšírenie očkovania aj na vyššie vekové skupiny. Navrhujú tiež špeciálny status vakcín, ktoré sú v súčasnosti definované ako lieky.Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR spolu s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v júni informovali o tom, že plánujú zmenu očkovacieho kalendára na pravidelné povinné očkovanie detí a dospelých. Vychádzajú pritom z výsledkov vlaňajšieho imunologického prehľadu (IP) na Slovensku. Zmeny by sa podľa ministerstva mohli uviesť do praxe v budúcom roku.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...