lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Platnosť očkovania sa skrátila na deväť mesiacov Bratislava 1. februára (TASR) - Platnosť očkovania proti ochoreniu COVID-19 sa od utorka skrátila z ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 01.02.2022 Zobrazené: 698969x categoryZaujímavosti

Bratislava 1. februára (TASR) - Platnosť očkovania proti ochoreniu COVID-19 sa od utorka skrátila z jedného roka na deväť mesiacov po poslednej dávke. V prípade režimu na hraniciach zmena nastane od piatka 4. februára. Jednotné pravidlá nastavila Európska komisia, upravili sa preto vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR."Európska komisia prijala pravidlá, podľa ktorých bude COVID preukaz EÚ platný na cestovanie deväť mesiacov po ukončení kompletného očkovania. Z tohto dôvodu zosúlaďujeme trvanie platnosti vo vyhláškach ÚVZ SR," uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková. Posun pri režime na hraniciach vysvetlila potrebou zmien v systéme eHranica.Platnosť deväť mesiacov sa podľa ministerstva zdravotníctva počíta od podania druhej dávky u dvojdávkovej vakcíny a podaní jednodávkovej vakcíny. Po uplynutí deviatich mesiacov sa už osoba nepovažuje za zaočkovanú. "Po skončení platnosti preukazu bude osoba v režime základ, teda ako keby nebola zaočkovaná. Riešením je aplikácia posilňujúcej dávky," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...