lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zmeny pri výživových doplnkoch Výživové doplnky sú súčasťou starostlivosti o naše zdravie a patria do bežného sortimentu každej lekárne, ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Výživové doplnky sú súčasťou starostlivosti o naše zdravie a patria do bežného sortimentu každej lekárne, ako zvláštna kategória potravín, ktorá je upravená v zákone o potravinách a ďalších vyhláškach. Ich účelom je doplnenie prirodzenej stravy a sú koncentrovaným zdrojom živín, obsahujú vitamíny a minerálne látky, alebo iné látky s výživovým alebo fyziologickým účinkom.
Každý výrobca výživových doplnkov musí požiadať Úrad verejného zdravotníctva o súhlas s uvedením svojho produktu na trh a zodpovedá za bezpečnosť a kvalitu výrobkov ,za označenie zodpovedajú všetci prevádzkovatelia, včítane lekární.
V Európskej únii stúpa počet potravín, ktoré sú na obale i v reklame označované rôznymi výživovými a zdravotnými tvrdeniami. Aby bola zaistená vysoká úroveň ochrany spotrebiteľa a uľahčený výber potravinového doplnku, mali by byť bezpečné a správne označené.


Preto od júla 2007 platí Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európy č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach pri označovaní potravín a doplnkov stravy s tým, že mal byť vytvorený zoznam tvrdení, ktoré môžu byť používané.



Zdravotné tvrdenie je akékoľvek tvrdenie o tom, že existuje súvislosť medzi konzumáciou potraviny a ľudským zdravím. Je to dobrovoľná informácia, ktorá sa týka výživových doplnkov a vzťahuje sa na označenie obalov a všetku reklamu. Zdravotné tvrdenie môže mať aj grafickú podobu. Napríklad symbol srdca alebo obrázok kĺbu na obale potraviny už môžu byť považované za zdravotné tvrdenie.
Podľa platnej európskej legislatívy výživové za zdravotné tvrdenia nesmú byť nepravdivé, dvojzmyselné alebo klamlivé, nesmú nabádať k nadmernej konzumácii určitej potraviny alebo vyvolávať pochybnosti o jej bezpečnosti.

V máji 2012 bol vydaný Nariadením komisie / EU / č.432/2012 Zoznam schválených zdravotných tvrdení, ktorý platí od 14.12.2012 a bolo určené polročné prechodné obdobie na odstránenie tvrdení z obalov výrobkov a z reklamy, ktoré nie sú v uvedenom zozname.

V súčasnej dobe je v databáze Európskej komisie 241 schválených tvrdení , ktoré sa vzťahujú na vitamíny a minerálne latky a sú 100 % vedecky podložené a 1796 zamietnutých tvrdení / tieto sú v angličtine /. Po uvedenom dátume už nebude možné zamietnuté tvrdenia u potravín používať.

Pre bežného spotrebiteľa to znamená, že informácie o priaznivých účinkoch potravín a doplnkov stravy na zdravie sú zakázané, na obaloch výrobkov a propagačných materiáloch, v reklame a internetovom obchode nebude môcť byť uvedené na čo sa prípravok používa a aké má účinky / na močové cesty, na chudnutie /.

Je bežné, že pri zmenách zákonov pri označovaní potravín, je poskytnutá lehota na dopredaj zásob vyrobených pred určitým dátumom, obvykle do konca ich doby expirácie. V prípade zdravotných tvrdení Nariadenie EU s dopredajom starých zásob doplnkov stravy vôbec nepočíta.


Úrad verejného zdravotníctva požiadavky zo strany distribučných spoločností a lekární na dopredaj výživových doplnkov vyrobených pred 14.12.2012 zamietol.
Preto by mali lekárne dopredať staré zásoby do 30.6.2013, prípadne požadovať od výrobcov výmenu obalov. Súčasne by mali požadovať od výrobcov a distribučných spoločností písomné záruky za správne označenie ich výživových doplnkov, aby sa vyhli prípadným sankciám zo strany kontrolných orgánov.




RNDr. JUDr.Hana Vrabcová

Lekáreň HARMÓNIA

Koceľova 34/a, 82108 Bratislava

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...