lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Známy problém citlivých zubov: Ako s ním bojovať? Leto je obdobím vychladeného piva, koktailov s ľadom alebo zmrzliny. Nemôžete si ale nič z ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Štvrtok, 02.08.2018 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Citlivosť zubov nie je našťastie natoľko závažný alebo neriešiteľný problém. Je to jedna z najčastejších komplikácií, ktoré so zubami ľudia majú. Na Slovensku dokonca trápi takmer polovicu populácie.

Čo stojí za citlivosťou zubov?

Za to, že si nemôžete v pokoji vypiť alebo zjesť čokoľvek, čo je studené, môže odhalená zubovina (tzv. dentín). Tá má na sebe dentínové kanáliky, ktoré pri podráždení aktivujú nervové zakončenia. Preto tá nepríjemná bolesť. U zdravých zubov sa zubovina nachádza až pod zubnou sklovinou.

Kedy dochádza k odhaleniu zuboviny? Príčin môže byť hneď niekoľko. Tou najčastejšou je, že si zubnú sklovinu ztenčíte používaním zlé techniky čistenia zubov. Ak teda používate tvrdú zubnú kefku a ešte používate horizontálny pohyb pri čistení, tak citlivým zubom idete veľmi dobre naproti. Ďalšou príčinou môže byť naleptanie zubnej skloviny kyselinami v nápojoch a potravinách, pričom následne dôjde k jej erózii. Výnimočne sa dá so stenčenou zubnou sklovinou alebo odhaleným dentínom narodiť, ale často k tomuto nedochádza. Takto spôsobená citlivosť zubov je dlhodobá a je potreba aj predchádzať jej príčinám. Stretnúť sa môžete aj s krátkodobou citlivosťou, tá je následkom bielenia zubov, však taká citlivosť zvyčajne sama vymizne.

Ako zmierniť alebo vyliečiť citlivosť zubov?

Keď trpíte citlivosťou zubov, môže sa Vám to v tú chvíľu javiť ako neriešiteľný problém. Ale nie je to pravda. V prvom rade začnite s používaním špeciálnych gélov na zníženie citlivosti zubov. Buď obsahujú vyššie množstvo fluoridov, alebo vápnika, a tým pomáhajú posilňovať zubnú sklovinu. Najrozšírenejším gélom tohto typu je Elmex Gelée, ktorý je bežne k dostaniu v lekárňach. Zástupcom z oblasti gélov s vápnikom je potom GC Tooth Mousse , ktorý je možné používať dlhodobo.

Ak máte závažnejší problém, ktorý nepomôžu riešiť bežne dostupné gély, bude potrebné obrátiť sa na zubného lekára. Na odhalený dentín Vám môže aplikovať fotokompozitnú hmotu. V tomto prípade sa však nanáša len v tenkej vrstve a zub sa v mieste nebrúsi. Pokiaľ dôjde k použitiu tzv. biele výplne, miesto umiestnenia už sa zbrúsiť musí. Krajným riešením môže byť ešte vybratí nervov zo zubov, ale pristupuje sa k nemu veľmi výnimočne.

Lepšie je problému predchádzať

Aj u citlivých zubov rovnako ako u iných zdravotných problémov platí, že by sme problémom mali skôr predchádzať. U citlivých zubov je potrebné najskôr osvojiť si správnu techniku čistenia zubov, používať mäkké kefky a dodržiavať také princípy, ako že po kyslom jedle si vypláchnete ústa vodou a nebudete si ihneď čistiť zuby, aby ste si sklovinu nepoškodili.

Zdroj: www.nazuby.eu

Štítky :

Prečo vymeniť kávu za matcha čaj?

Ste milovníkom kávy? Ak áno, prečo ju pijete? Dôvodom je častokrát nezameniteľná chuť, dodanie energie či jednoducho zvyk. Káva však nepatrí...