lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zraku treba venovať pozornosť stále Jedným z ochorení, ktorého výskyt v posledných desaťročiach vo vyspelých krajinách stále stúpa, je aj ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Jedným z ochorení, ktorého výskyt v posledných desaťročiach vo vyspelých krajinách stále stúpa, je aj vekom podmienená degenerácia makuly (VPDM). Ochorenie je jednou z hlavných príčin praktickej straty zraku u ľudí nad 50 rokov. Z dostupných údajov možno konštatovať, že na Slovensku trpí príznakmi degenerácie makuly viac než 250 000 pacientov, pričom 30 000 z nich má VPDM už v pokročilom štádiu. Každému dvadsiatemu človeku na Slovensku hrozí praktická strata zraku, ktorej príčinou je degenerácia makuly. Iba málokto si však toto nebezpečenstvo uvedomuje.


Aj pri tejto očnej chorobe platí, že čím skôr je diagnostikovaná, tým väčšia je nádej na stabilizáciu a ďalšie nezhoršovanie zraku postihnutého. Každý človek po päťdesiatke by mal preto navštíviť svojho špecialistu, ktorý jeho zrak najskôr dôkladne vyšetrí. Pokiaľ zistí nejaké odchýlky, odporučí taký postup, ktorý bude pre stav pacienta najvhodnejší. Ten, kto nenavštevuje očného lekára pravidelne, riskuje nenávratné poškodenie zraku, alebo dokonca oslepnutie.


Čo prezrádza náhodné vyšetrenie?


V dňoch 14. – 21. júna 2011 sa s podporou spoločnosti BAUSCH + LOMB uskutočnila osvetová kampaň zameraná na zvýšenie povedomia o ochoreniach a zistenie zraku obyvateľstva s dôrazom na včasné odhalenie závažných ochorení, akými sú VPDM a zelený zákal. Partnermi kampane boli mesto Košice a Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

„Záujem o vyšetrenie prejavilo vyše dvetisíc ľudí. Išlo o rýchle a bezbolestné vyšetrenie pomocou retinálnej kamery, čo je prístroj, ktorý dokáže odhaliť skoré štádium VPDM, ale napríklad aj zeleného zákalu (glaukómu). O vyšetrenie prejavili najväčší záujem Košičania, prišlo ich vyše 660 a z nich až u 164 sa zistila VPDM. V Banskej Bystrici lekári vyšetrili vyše 520 ľudí a ochorenie zistili v 132 prípadoch. V Žiline vyšetrili 578 ľudí a z nich sa VPDM potvrdila u 57, teda najmenej zo všetkých miest. V Bratislave na vyšetrenie prišlo najmenej ľudí, len 426, ale z nich až 116 malo VPDM, čo je percentuálne najvyššie číslo,“ priblížila výsledky vyšetrení Mgr. Martina Galátová z Omnimedia Public Relations.

Približne v tom istom čase (1. – 12. Júna 2011) sa rovnaká kampaň konala aj v šiestich českých a moravských mestách - Praha, Plzeň, Hradec Králové, Brno, Olomouc a Ostrava. Podľa informácií Pavlíny Perlíkovej z agentúry Omnimedia lekári zdarma a bezbolestne vyšetrili v mobilnej oftalmologickej ambulancii pomocou sietnicovej kamery 2461 záujemcov a u 831 z nich diagnostikovali VPDM, čo je takisto ako v SR viac ako tretina z celkového počtu vyšetrených.


Prevencia v našich rukách


Očná lekárka MUDr. Mária Ďuranová, ktorá v rámci 2. ročníka informačnej kampane Ocuvite BUS TOUR 2011 mobilnou oftalmologickou ambulanciou križovala jednotlivé mestá po Slovensku odporúča okrem preventívnych prehliadok aj zdravý životný štýl a úpravu životosprávy. „Zdravá makula obsahuje vysoké koncentrácie karotenoidov – hlavne luteínu. S pribúdajúcim vekom táto koncentrácia klesá, makula je vystavená pôsobeniu oxidačného stresu. Ľudský organizmus si nie je schopný vytvoriť tieto látky sám preto je dôležitý prísun karotenoidov, antioxidantov a stopovch prvkov selénu a zinku v strave, ktoré sú obsiahnuté predovšetkým v listovej zelenine (brokolica, kel, špenát, listový šalát). Ak nie je zabezpečený dostatočný prísun v strave je vhodné siahnuť po výživových doplnkoch, ktoré ochorenie dokážu oddialiť, prípadne mu v rámci prevencie predchádzať. Vhodným a overeným prípravkom na prevenciu, ale i liečenie degenerácie makuly je napríklad Ocuvite lutein forte, ktorý substituuje najmä potrebný luteín. Účinnú liečbu však vždy navrhuje ošetrujúci očný lekár pre každého pacienta individuálne v závislosti od stupňa postihnutia s prihliadnutím na jeho vek, iné ochorenia a pod. Východiskom je hustota pigmentu makuly.“


Varovné signály VPDM



V odbornej literatúre sa uvádza zhoršenie zraku, rozmazaná škvrna v mieste kam sa práve pozeráte, zvlnené videnie, zaoblené priamky a písmená vám pripadajú poprehýbané. Tieto príznaky jednoznačne napovedajú o nesprávnej funkcii, resp. poškodení makuly, ktorá je centrálnou časťou sietnice zodpovednej za centrálnu zrakovú ostrosť. Ochorenie nie je len medicínsky, ale aj sociálno-ekonomický problém. Degenerácia makuly vedie k praktickej slepote, preto v poslednom období odborníci v očnom lekárstve vyvíjajú snahu o zvýšenie edukácie laickej verejnosti v tejto problematike. Nestačí však len záujem lekárov, všímaví a zodpovední k svojmu zraku musia byť aj ľudia.


vt

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...