lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Liečba pľúcnej artériovej hypertenzie za posledných 12 rokov postúpila Bratislava 4. mája (TASR) - Za posledných 12 rokov narástol počet liekov, ktoré dokážu skvalitniť ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 04.05.2021 categoryDenné správy

Bratislava 4. mája (TASR) - Za posledných 12 rokov narástol počet liekov, ktoré dokážu skvalitniť a predĺžiť život pacientov s pľúcnou artériovou hypertenziou (PAH). Zriedkavé ochorenie je však naďalej iba liečiteľné, nie vyliečiteľné. Pripomenuli to odborníci pri príležitosti Svetového dňa pľúcnej hypertenzie, ktorý pripadá na stredu (5. 5.).V súčasnosti pacientom s PAH pomáha šesť liekov. "Z hľadiska liečby sme za posledných 12 rokov veľmi postúpili," uviedla Eva Goncalvesová, primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH).PAH, teda vysoký tlak v pľúcnych tepnách, postihuje najmä ženy medzi 30. až 60. rokom života. Na Slovensku sa aktuálne na ochorenie lieči 150 pacientov. "Pri tomto ochorení dochádza k preťaženiu pravej komory srdca, tá pracuje viac, hrubne a je preťažená. Nakoniec začne zlyhávať," vysvetlila Goncalvesová. Diagnostika ochorenia je podľa nej zložitá. Ochorenie sa prejavuje sa dýchavičnosťou, slabosťou, únavou, bolesťou v hrudníku či krátkou stratou vedomia pri fyzickej aktivite.Pacienti s PAH majú podľa kardiológa Milana Luknára z NÚSCH rovnaké riziko nákazy novým koronavírusom ako zdraví jedinci. Priebeh ochorenia môže, ale nemusí byť pre ľudí s PAH ťažší. "Zdravotnícke organizácie však jednoznačne odporúčajú pre týchto pacientov očkovanie proti ochoreniu COVID-19," zdôraznil Luknár.Jediným riešením pre pacientov s PAH je transplantácia pľúc. Aktuálne na transplantáciu čaká jedna pacientka, sedem ďalších je v procese diagnostiky.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...