lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: O predčasne narodené deti sa na Slovensku stará 300 zdravotných sestier Bratislava 14. augusta (TASR) – Novorodeniatka narodené predčasne a bábätká s vážnymi zdravotnými problémami trávia v nemocniciach ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 14.08.2019 categoryDenné správy

Bratislava 14. augusta (TASR) – Novorodeniatka narodené predčasne a bábätká s vážnymi zdravotnými problémami trávia v nemocniciach často dlhé týždne až mesiace. Ich počet každým rokom stúpa. V šiestich perinatologických centrách na Slovensku sa o ne stará asi 300 zdravotných sestier, upozornilo pri príležitosti štvrtkového (15. 8.) Svetového dňa neonatologických sestier občianske združenie Malíček.“Starostlivosť sestier o novorodencov sa významne podieľa na znižovaní rizika komplikácií a dlhodobých následkov, vrátane závažného hendikepu v neskoršom období či v dospelosti. V konečnom dôsledku tak ich ošetrovateľská starostlivosť nemá len medicínsky, ale celkovo socioekonomický dosah,“ priblížila zakladateľka občianskeho združenia Malíček a zároveň staničná sestra Ľubica Kaiserová.O prácu v perinatologických centrách podľa Kaiserovej nie je veľký záujem. „Mladé vzdelané sestry radšej siahnu po voľných miestach na pracoviskách, s ktorými mali možnosť zoznámiť sa už počas štúdia alebo v nemocniciach ani nezostávajú,“ zhodnotila. Lákadlom podľa nej nie je ani platové hodnotenie. Požiadavky na prácu sestier pritom s rozvojom odboru i na podnet verejnosti rastú. Občianske združenie Malíček, ktoré sa venuje predčasne narodeným deťom a ich rodinám, 15. augusta ocení sestry z perinatologických centier. Krištáľových anjelikov im ako poďakovanie osobne odovzdajú rodiny skôr narodených detí.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...