lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Peľová sezóna slabšie alergizujúcej pŕhľavy na Slovensku pokračuje Banská Bystrica 24. júla (TASR) - Peľová sezóna slabšie alergizujúcej pŕhľavy na Slovensku pokračuje. Skončila ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 24.07.2024 categoryDenné správy

Banská Bystrica 24. júla (TASR) - Peľová sezóna slabšie alergizujúcej pŕhľavy na Slovensku pokračuje. Skončila sa sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktorých peľ sa v nízkych koncentráciách bude vyskytovať v ovzduší až do jesene. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
Dodala, že postupne bude pribúdať peľ paliny a ambrózie, najsilnejších alergénov leta a skorej jesene. Silné horúčavy a prudké búrky podľa nej prispievajú k lokálnemu poklesu peľu v ovzduší. "V závislosti od počasia môžeme počítať aj s nárastom denných hladín peľu pŕhľavovitých, skorocelu a ďalších bylín," objasnila.
V 29. kalendárnom týždni naďalej dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. "Aktuálne najsilnejšie alergény trávy z čeľade lipnicovitých, palina a ambrózia sa v ovzduší vyskytovali v nízkych až veľmi nízkych koncentráciách na celom území," podotkla. Okrem peľu tráv pŕhľavovitých, paliny a ambrózie sa v ovzduší vyskytoval peľ skorocelu, štiavu, mrlíkovitých, mrkvovitých a astrovitých rastlín.
Peľ pŕhľavovitých dosiahol najvyššie koncentrácie v Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre a Bratislave.


tan von

Štítky :

Mrazenie vajíčok dáva ženám šancu mať dieťa aj po 40-tke

Posúvanie tehotenstiev do vyššieho veku so sebou prináša riziko pre ženy, ktoré sa rozhodnú pre rodičovstvo v čase, kedy už môže byť neskoro. Práve tomu vieme predísť zmrazením a uskladnením vajíčok v mladšom veku, kedy predpokladáme ich vysokú kvalitu.