lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Denné správy, Lekárske články a zaujímavosti - Lekari.sk / strana 11266 Pravidelne aktualizované lekárske spravodajstvo zo Slovenska a zahraničia.

Lekarne.sk

Vietnam: Po omyle v nemocnici spopolnili nesprávne telo

Hanoj 9. júna (TASR) - Vietnamská nemocnica musela v stredu ponúknuť odškodnenie po omyle, ktorý viedol ku kremácii nesprávneho tela. Muž, ktorý prišiel do vojenskej nemocnice, aby vyzdvihol telo svojej matky, zistil, že už bolo spopolnené. K chybe došlo deň pred tým, keď mala byť spopolnená iná zosnulá žena.

Lekarne.sk

Švédsko: Lekári prvýkrát transplantovali priedušnicu vyrobenú laboratórne

Štokholm 7. júla (TASR) - Prvýkrát v histórii chirurgie transplantovali lekári s úspechom pacientovi priedušnicu vyrobenú laboratórne z jeho vlastných kmeňových buniek. Operáciu uskutočnila Kráľovská univerzitná nemocnica v Štokholme 9. júna a ako dnes oznámila, 36-ročný muž je na ceste "k plnému zotaveniu". Pacienta, ktorý mal rakovinu priedušnice, prepustia v piatok z nemocnice.

Lekarne.sk

LIEKY: Lekár by mal byť zodpovedný už iba za predpísanie účinnej látky

Bratislava 3. septembra (TASR) - Lekár by mal byť po zavedení generickej preskripcie do praxe zodpovedný už iba za predpísanie účinnej látky v lieku a nie za konkrétny liek. "Aby bolo úplne jasné, kto je za čo zodpovedný. Lekár bude zodpovedný len za predpísanie správnej účinnej látky na diagnózu, za to, či je vydaný správny liek a za to, či tento liek je dobrý a kvalitný bude zodpovedať či už ...

Lekarne.sk

B.BYSTRICA: V ovzduší prevládajú pomerne vysoké koncentrácie spór plesní

Banská Bystrica 13. októbra (TASR) - Vplyvom zrážkovej činnosti a výrazného ochladenia klesajú na Slovensku aj naďalej denné koncentrácie peľu v ovzduší. Druhové zloženie peľového spektra vo vzduchu sa podľa analýz výsledkov monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby (PIS) v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Trnave a Žiline na celom území Slovenska už niekoľko týždňov nemení...

Lekarne.sk

PREŠOV: Lekári z východoslovenských nemocníc trvajú na splnení požiadaviek

Prešov 15. novembra (TASR) – Desiatky lekárov z východoslovenských nemocníc, ktorí 1. októbra podali výpovede, sa dnes večer zišli vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J.A.Reimana v Prešove. Na stretnutí organizovanom Lekárskym odborovým združením (LOZ) vyjadrili nesúhlas s postojom ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika k riešeniu súčasnej situácie. Predseda LOZ FNsP v Prešove Michal ...

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.