lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Denné správy, Lekárske články a zaujímavosti - Lekari.sk / strana 11283 Pravidelne aktualizované lekárske spravodajstvo zo Slovenska a zahraničia.

Lekarne.sk

VLÁDA: HIV vlani diagnostikovali na Slovensku u 46 ľudí

Bratislava 20. februára (TASR) - Na Slovensku sa vlani zaevidovalo 46 nových prípadov HIV infekcie, z toho šesť u cudzincov. Okrem toho sa zaznamenali aj tri nové prípady AIDS u občanov SR a dva prípady úmrtí na AIDS. Od roku 1985, sa tak u nás zaznamenalo 552 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti.

Lekarne.sk

MZ SR: Zmeny v cenotvorbe liekov majú priniesť úsporu 76 miliónov eur

Bratislava 28. marca (TASR) - Zmeny v cenotvorbe liekov, ktoré platia od nového roku, prinesú podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR úsporu vyše 76 miliónov eur ročne. Dôvodom má byť nový spôsob výpočtu ceny liekov, ktoré sa po novom určujú ako priemer troch, a nie dvoch, najnižších cien v Európskej únii (EÚ). Podľa riaditeľa sekcie liekovej politiky a farmácie ministerstva Adama Hlôšku dôjde...

Lekarne.sk

BRATISLAVA: Účastníci Behu pre život dali na výskum rakoviny 16.418 eur

Bratislava 5. mája (TASR) - Jednotlivci aj rodiny, ktoré sa zapojili do sobotňajšieho (4. 5.) Behu pre život, prispeli na výskum rakoviny štartovným a darmi v sume 16.418 eur. Organizátori behu hovoria o rekordnej účasti. Na štart na Železnej studničke v Bratislave sa postavilo 4194 ľudí.

Lekarne.sk

SK-MED: Nemocnice dlhujú dodávateľom zdravotníckych pomôcok milióny eur

Bratislava 12. júna (TASR) - Nemocnice dlhujú dodávateľom zdravotníckych pomôcok desiatky miliónov eur. V otvorenom liste ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej (nominantka Smer-SD) to tvrdia zástupcovia Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK–MED. Ak sa situáciu nebude riešiť, asociácia varuje, že pristúpi k odpredaju pohľadávok tretej strane.

Lekarne.sk

IHP: Vyvlastnenie ZP by malo byť poslednou, nie prvou alternatívou

Bratislava 31. júla (TASR) - Vytvorenie jednej, štátnej zdravotnej poisťovne (ZP) nezaručí efektívnejšie využívanie peňazí v systéme zdravotnej starostlivosti a prináša riziko veľkých ekonomických strát štátu voči súkromným zdravotným poisťovniam. Povedal pre TASR predseda správnej rady Inštitútu pre zdravotnú politiku (IHP) Tibor Šagát. "Cieľom by nemal byť unitárny alebo pluralitný zdravotný...

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.